ALGI

 


Algı nedir ?

Hepimizin yüzeysel olarak bilip, derinlemesine fikrinin olmadığı bir kelime ve konu. Her bireyin algısı kendine özel ve eşsiz. Algımız, bizim düşünsel filtremiz. Bizi biz yapan kararlarımızı, bakış açımızı, hedeflerimizi yöneten, duyu organlarımızdan gelen bilgileri yorumlayan zihinsel bir filtre.

Gelin biraz daha açalım algıyı. 

İnanç,

Duygu,

Düşünce,

Değerler,

Tecrübeler,

Ön yargı,

Beklenti,

İhtiyaç,

Korku,

Doğrular ve Yanlışlar,

Anlık Ruh Hali,

ve daha niceleri bir araya gelerek kişinin kendine özel olan algısını oluşturuyor ve birey olarak bu algı üzerinden kendi gerçekliğimizi yaratıyoruz. Bu algıya göre dış dünyayı algılıyor, kararlar alıyor ve yaşamımızı şekillendiriyoruz.

 Mesela, aynı yemeği yiyip birimiz acı, birimiz tuzlu buluyoruz. Birbirimize en yakın ve benzer olduğumuz fiziksel algılarımız bile aynı ürün üzerinde bu kadar farklıyken, algıyı oluşturanların farklılığıyla ortaya çıkan sayısız öznel algıyı varın siz düşünün. Bu yüzden aynı şeylere bakıp apayrı şeyler görüşümüz.

Araştırmalar, algılarımızın diğer bir bireyle asla yüzde yüz eşlemeyeceğini gösteriyor çünkü her birey, onun algısı, hayat yolu eşsiz. Nesne bir olsa da algı insan sayısı kadar çok. Hal böyleyken neden diğer insanlara bizim gibi düşünmüyor, bizim gibi hissetmiyor, bizim gibi inanmıyor diye kızışımız ?



Yorum Gönder

Mesajınız iletildi admin kontrolünden sonra yayımlanacaktır. Teşekkürler.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال